Palos Verdes Art Center

Lokacija:
Los Angeles, Kalifornija, ZDA
Leto
2000
Natečaj
Ja
Tipologija
Muzej
Program
Javni
Arhitektura
Alessio Coloni
Sodelavci
Marko Coloni

Vsi umetnostni muzeji imajo optimalno svetlobo, ki - ob zaščiti pred UV-žarki - na difuzen način osvetljuje prostore in v njih razstavljena dela. Seveda vsak tak pristop pogojuje veliko mero sterilnosti, kajti le taka svetloba kot nevtralen medij je primerna. Naš projekt se ukvarja z drugačnim pristopom, kjer je umetnost ovrednotena kot vitalen del naše civilizacijske kulture in predstavljena v živem prostoru z vsemi svojimi prednostmi in pomanjkljivostmi. Pri projektu za umetniški center nas je zanimal notranji ambient, pri katerem je v ospredju svetloba. Ta definira prostor in njegova različna razpoloženja glede na padanje sončnih žarkov skozi svetlobne prizme ob različnih podnebnih in dnevnih situacijah. Na ta način se ustvari zanimiv, živ prostor, kjer stopa v ospredje minljivo: trenutek nasproti večnosti, svetloba, sence, barvni žarki, toplina, hladnost ... Velik podolgovat prostor se loči na več sklopov predvsem z različno konfiguracijo lahkih gobastih streh, ki se v sozvočju s steklenimi polnili prizmično lomijo. Ustvarja se pot, ki se vzporedno s hribom rahlo vzpenja in nas vodi do vrta skulptur med strešno krajino. Konično zasnovan objekt in vrt na njem sta obrnjena proti mestu. Palos Verdes, zelena oaza Los Angelesa, se v daljavi kaže kot silhueta downtowna, Hollywood Hills.